Přetížená pražská železnice

03.01.2019 10:59

Každodenní provoz osobních vlaků mezi pražskými nádražími v Libni a Hostivaři čeká letos na několik týdnů přerušení. Důvodem jsou chystané opravy tratě a současně připravované velké omezení v Praze-Vršovicích, kde probíhají práce na koridoru do Českých Budějovic. První omezení začne už příští týden.

Kvůli chystaným opravám trati už jednala SŽDC s dopravci i některými objednateli. Bude přitom muset dojít k omezení provozu. Jistá jsou zatím krátkodobější omezení, u delších akcí se dá čekat dlouhé jednání o tom, kdy se nakonec bude trať opravovat. „V rámci tříletého horizontu se počítá s údržbou a opravami v nezbytném rozsahu včetně nutných oprav trakčního vedení. V dlouhodobém plánování výluk byly uplatněny i nepřetržité výluky této trati v rozsahu zhruba patnácti dní,“ řekla mluvčí SŽDC Radka Pistoriusová.

Trať zejména v úseku z Libně do Malešic je ve špatném stavu a potřebuje opravit ještě dříve, než začne její rozsáhlejší modernizace. V praxi by to znamenalo, že vlaky objednávané Ropidem v tomto úseku by opět musely jezdit jen z Roztok do Libně, dál by se po jednokolejné trati nedostaly. Podle mluvčího Ropidu Filipa Drápala není reálné, že by SŽDC výluky v takovém rozsahu, jak je plánuje, projednala s dopravci a objednateli.

Zdroj: Doprava