Projekt tří železničních zastávek

25.09.2019 16:43
- Pražský magistrát dá Praze 14 celkem 12,5 milionu Kč na zpracování projektové dokumentace tří nových železničních zastávek plánované linky S61 ze Smíchova přes Vršovice do Běchovic. Součástí nové linky bude i přestup na zastávku metra Depo Hostivař. Novinářům to dnes řekl náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha Sobě). Zastávky by měly mít názvy Jiráskova čtvrť, Jahodnice a Hostavice. V Praze jezdí více než desítka linek označených písmenem S, v celé pražské integrované dopravě (PID) zahrnující i středočeské spoje jich je asi pět desítek.
"Železniční doprava v Praze má velký potenciál. Linka S61 výrazně zrychlí stávající spojení a nabídne také řidičům možnost přesednout na okraji Prahy na vlak a za pár minut se dostat do centra. Z Běchovic do centra nová linka povede přes Malešice a Zahradní Město do Vršovic a dále na Smíchov. Z linky budou moci cestující přestoupit na dvě zastávky metra, Depo Hostivař a Smíchovské nádraží," řekl Scheinherr.
Výstavba zastávek by měla být připravena do konce dubna 2020. O zastávce Depo Hostivař bude Scheinherr jednat s Prahou 10, na jejímž území se nachází.
Zavedení linky S61 schválili radní již v lednu. "Železniční trať byla dosud využívaná jen pro nákladní dopravu, ale má dostatečnou kapacitu pro provoz linky S61 v intervalu 30 minut," řekl Scheinherr.
Kromě zmíněné linky nyní vzniká také čtvrté nástupiště na nádraží ve Vršovicích. Také u něj by měly stavět příměstské vlaky.
 
Zdroj: čtk