První nestátní trať získá dotace

14.04.2014 09:43

Starostové obcí v údolí říčky Desné mohou slavit. Jejich plán na elektrifikaci místní tratě se po mnoha letech letos naplní. Stavbu trolejí a povznesení lokálky na vyšší úroveň zaplatí z drtivé většiny dotace z evropského operačního programu Doprava. Zbytkem přispěje Státní fond dopravní infrastruktury. Celkem jde o více než 420 milionů korun.

Příběh jesenické lokálky ještě nedávno určené ke zrušení se přitom stává precedentem. "Zcela určitě by šlo u nás o první projekt podpory veřejné železniční infrastruktury, která nepatří státu ani kraji," řekl mluvčí ministerstva dopravy Martin Novák.

Trať ze Šumperka do Koutů nad Desnou vlastní od roku 2002 Svazek obcí údolí Desné. I proto ministerstvo dopravy s definitivním razítkem na její elektrifikaci čeká na vyjádření Evropské komise. Češi se chtějí ujistit, že nepůjde o nedovolenou státní podporu. Podle informací deníku E15 komise už plán schválila, i když oficiální souhlas zatím do Česka nedorazil.

Místní samospráva si od modernizace hodně slibuje. Doba jízdy mezi Šumperkem a Kouty se sníží až na polovinu, vedle lokálek by si do konečné v Koutech měly najít cestu i rychlíky.

Zdroj: E 15