První regiopantery pro Slovensko jsou hotové

25.07.2019 16:58

Škoda Transportation dokončila první dvě elektrické jednotky pro slovenského dopravce Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK). Po dokončení testů na zkušebním okruhu ve Velimi mají být v od příštího roku nasazeny do provozu v Žilinském kraji.

Jednotky pro ZSSK vychází z konceptu Regiopanterů. „Nové vlaky mají námi určený nátěr a interiér podle našeho nového designového manuálu. Při zkušebních jízdách jsme byli velmi příjemně překvapení. 25 nových jednotek bude znamenat v žilinské regionální dopravě revoluci,“ říká Filip Hlubocký, předseda predstavenstva a generální ředitel ZSSK.

ZSSK si jich objednaly celkem 25. Nasadí je na všechny elektrifikované linky, tedy na trasy Žilina – Trenčín, Horní Lideč – Púchov, Žilina – Čadca – Zwardoń a Žilina – Liptovský Mikuláš. Nákup vlaků za 160 milionů eur je největší investicí v historii firmy. Škoda v elektronické aukci porazila Stadler.

Všechny jednotky mají být dodané příští a přespříští rok. Jde o dvousystémové jednotky s rychlostí do 160 kilometrů v hodině. ZSSK si objednaly celkem 13 kusů jednotek 661, které jsou třívozové a pro 247 sedících cestujících. Dalších dvanáct kusů bude mít označení 660, jsou čtyřvozové pro 343 sedících cestujících.

Nízkopodlaží jednotky splňují poslední nároky na moderní cestování: jsou klimatizované, mají zásuvky na dobíjení drobné elektroniky, ve vlaku bude wi-fi. Jednotky jsou vybaveny moderním WC , prostorem pro přepravu zdravotně postižených, jízdních kol a kočárků, budou vybavené kamerovým a informačním systémem.

Zdroj: Doprava