První vozy nových souprav NightJet jsou hotové

10.09.2021 20:22

Nové soupravy se objeví v provozu v prosinci 2022.

Společnost Siemens Mobility ukázala první dva kompletní vozy včetně řídícího pro nové soupravy nočních vlaků NightJet. Jde o další posun v největší zakázce na noční vlaky v Evropě: začíná jejich testování.

Po únorovém představení části vozu přímo ve vídeňském závodě ukázal Siemens první dva vozy soupravy přímo na kolejích, jak vyjíždějí z rakouské továrny na testování a schvalování. První soupravy mají jezdit na konci příštího roku.

Rakouské spolkové dráhy ÖBB mají u Siemensu objednáno aktuálně 33 sedmivozových souprav, letos v létě výrazně rozšířily původní zakázku na třináct vlaků o dalších dvacet. Chtějí s nimi expandovat dál do byznysu nočních spojů po celé Evropě. Vlaky mají i českou stopu: část sedaček se vyrábí v Borcadu.

Každá sedmivozová souprava je složena ze dvou vozů s místy na sezení, třech lehátkových vozů a dvou lůžkových. Nové uspořádání lehátkového vozu nabízí možnost použít soukromé mini apartmá pro cestující, kteří jedou sami. Rovněž cestování v lůžkovém voze bude pohodlnější, protože standardní a luxusní oddíly budou disponovat vlastní toaletou a sprchou. Tradiční běžné oddíly budou samozřejmě též k dispozici v novém designu. Soupravy budou vybaveny bezdrátovým připojením k internetu. Každá ze souprav bude mít multifunkční vůz s nízkopodlažním nástupem, bezbariérovým lehátkovým prostorem a bezbariérovým WC.

Zdroj: Doprava