Rakouské dráhy nově propojí Berlín s Bruselem a Paříží

26.08.2023 17:21

Nové spojení bude v provozu třikrát týdně.

Rakouské spolkové dráhy ÖBB se změnou jízdního řádu v prosinci rozšíří svoji nabídku nočních spojů i na trasy, které se vůbec nebudou týkat Rakouska.
Od 11. prosince zavede přímé noční vlaky z Berlína do Bruselu a Paříže. Vyplývá to z údajů, které ÖBB zveřejnily na svých stránkách. Vlaky budou jezdit pod značkou Nighjtet.

V obou případech má jít o spojení třikrát týdně. Vlaky pojedou z Berlína přes Mannheim, kde se spojí se soupravou z Vídně. Z Berlína do Bruselu pojede vlak v pondělí, středu a pátek, z Bruselu v úterý, čtvrtek a sobotu. Odjezd z Berlína je naplánován na 20:18, v Bruselu je vlak v 9:56 následující den. V Německu pojede vlak přes Halle, Erfurt, Frankfurt, Mannheim, Koblenz a Kolín nad Rýnem. Z Bruselu pojede v 19:03, v Berlíně bude v 8:26.

Na trase Berlín – Brusel vznikla letos alternativa v podobě nočního spojení European Sleeper, vlak jede severní trasou přes Hannover a Nizozemsko.

Až do Mannheimu pojede vlak z Berlína současně i s vozy do Paříže. Cesta do Paříže bude ještě delší než do Bruselu: příjezd do Paříže na Gare de l’Est bude v 10:24. Rovněž půjde o spojení třikrát týdně. Zpět bude odjezd v 19:12. Mezi Paříží a Berlínem mají začít jezdit i denní vlaky ve spolupráci Deutsche Bahn a SNCF, stále ale probíhají debaty o jejich trasování.

ÖBB jsou hlavním dopravcem u restartu nočních vlaků v Evropě. Na konci roku mají do provozu zařadit zcela nové soupravy, ty se testují nyní i v Česku.

Zdroj: Doprava