Rakouské dráhy objednaly další CityJety

02.05.2024 12:58

Rakouské dráhy (ÖBB) uplatnily opci ke smlouvě se Siemensem a objednaly celkem 21 nových jednotek Desiro ML. Jednotky, které v Rakousku jezdí pod značkou CityJet, nasadí hlavně pro příměstskou dopravu ve Vídni a Dolním Rakousku.

O další zakázce rakouské dráhy a výrobce informovali v tiskové zprávě. Rakouské dráhy tak postupně od roku 2010, kdy uzavřely první smlouvy, objednaly 294 těchto jednotek. Dosud jich ÖBB převzaly 236, další se vyrábějí. Postupně se staly základem rakouské regionální železniční dopravy.

Jednotky mají i výraznou českou stopu. Podoba interiéru je z velké části dílem konstruktérů z pražského pracoviště Engineringu Siemens Mobility. „Desiro ML pro ÖBB představuje projekt, ve kterém opět výrazně zanechal stopu český tým konstruktérů. Pod našima rukama vznikala podoba interiéru vozidel. Řešili jsme designovou stránku vozidel s ohledem na funkčnost i pohodlí pro cestující. Ve spolupráci se zákazníkem byly například navrženy některé úpravy, které dále usnadňují cestování osobám se sníženou mobilitou,“ řekl Roman Prell, vedoucí Engineeringu Siemens Mobility v České republice.

Nové jednotky nasadí ÖBB zejména na linky ve Vídni a Dolním Rakousku. Má jít například o spojení mezi vídeňským Meidlingem a Floridsdorfem. V Rakousku jezdí v různě velkých verzích, poslední objednávka počítá s 217 sedačkami v každé jednotce. Bezbariérový úrovňový nástup a výstup usnadní výsuvné prahy u všech dveří.

V prostředním vloženém voze je prostor pro dětské kočárky, nechybí ani prostor pro jízdní kola nebo osoby se sníženou schopností pohybu a pro invalidní vozíky. Vozidla mají moderní informačními displeje, wi-fi, palubní portále a dvě toalety (jedna je bezbariérová a s přebalovacím pultem).

Zdroj: Doprava