RegioFox poprvé vyjede ve zkušebním provozu s cestujícími v úterý

14.08.2023 14:02

V Praze se poprvé objeví jednotka v úterý odpoledne.

České dráhy převzaly první dvě nové jednotky řady 847 RegioFox, které mají v příštích letech zásadně proměnit cestování po tuzemských regionálních tratích. Povolení od Drážního úřadu ke zkušebnímu provozu znamená, že v úterý začne jednotka od výrobce PESA Bydgoszcz jezdit s cestujícími.

Převzali jsme první dva RegioFoxy, konkrétně vozidla 847.009 a 847.010,“ potvrdil člen představenstva Českých drah Jiří Ješeta. Dnes ráno už jednotka podnikla neveřejnou jízdu z Rakovníka do Berouna .

„První zkušební jízda s cestujícími začne hned další den v úterý 15. 8. vlakem 7708 z Rakovníka v 9:51 do Berouna a dál. První příjezd s cestujícími do Prahy z Berouna přes Rudnou by měl být 15. 8. ve 14:11 na vlaku 19917,“ uvedl Ješeta. První vlak se vrátí nejprve v 10:56 z Berouna, pak pojede již přes Beroun až do Prahy na Smíchov. Jízdní řád pro jednotku 847 pro první dny provozu je zde.

V první vlně převezmou České dráhy postupně šest jednotek, které budou v depu Rakovník. Jedna jednotka bude v barvách Českých drah, pět v barvách Pražské integrované dopravy. Jedna musí najezdit nejméně 50 tisíc kilometrů kvůli schvalování, první má již v rámci testů najeto 20 tisíc kilometrů. Vyjíždět budou spoje Rakovník – Beroun,  Beroun – Rudná u Prahy – Praha a Beroun – Lochovice.

Jednotky řady 847 budou jedním ze základů velké proměny provozu na českých regionálních tratích, České dráhy jich závazně objednaly zatím 76. Rámcová smlouva je až na 160 jednotek dodaných během osmi let. Aktuálně probíhá testování na zkušebním okruhu VUZ.

Nově dodávané motoráky se nejprve objeví ve Středočeském a Jihočeském kraji. Následovat budou Pardubický kraj a Vysočina, Královehradecký a Plzeňský kraj.

Zdroj: Doprava