RegioJet hlásí rekordní čísla

06.06.2023 12:21

Za zásadního tahouna výsledků označil majitel Radim Jančura vlakovou dopravu.

Dopravní společnost RegioJet se podle dnes oznámených čísel loni zotavila z covidové krize. Firma hlásí návrat do zisku, přičemž tržby i počet přepravených cestujících byly rekordní.

Žluté vlaky a autobusy přepravily celkem téměř 11 milionů cestujících, z toho sedm milionů připadá na vlaky (meziročně o 40 % více). Autobusy přepravily 3,8 milionu cestujících (meziročně o 54 % více). Celkové tržby za vlakovou i autobusovou část dosáhly 2,8 miliardy korun, hrubý zisk činí 126 milionů.

„Celkové ekonomické výsledky dopadly za rok 2022 velice dobře. Meziročně došlo k nárůstu a i oproti úspěšnému roku 2019 jsme dosáhli lepších čísel. Sice z vlaků ubyli byznys cestující, ale díky novým linkám, třeba v Ústeckém kraji, nebo lince z Brna do Ostravy a Bohumína, se nám obrat zvýšil. Covid nás nezastavil,“ uvedl majitel firmy Radim Jančura.

Za zásadního tahouna výsledků označil právě vlakovou dopravu. Nejvíce rostla linka Praha – Brno – Vídeň – Budapešť, kterou využilo 650 tisíc lidí (meziročně o 150 % více). Absolutně nejsilnější je severní linka Praha – Ostrava – Košice, kterou v minulém roce využilo 2,6 milionu cestujících (meziročně o 10 % více). Celkem loni využilo IC linky RegioJetu téměř pět milionů cestujících (tedy o 28 % více než v roce 2021). Průměrná obsazenost vlaků za celý minulý rok činila 85 %.

Na rychlíkových linkách v závazku veřejné služby R23 a R8, které RegioJet obsluhuje v Ústeckém kraji a na trase Brno – Ostrava – Bohumín, eviduje firma za loňský rok 1,9 milionu cestujících (v meziročním srovnání o 55 % více).

Na sezonní vlakové lince do Chorvatska přepravil RegioJet v roce 2022, kdy byla linka v provozu třetím rokem po sobě, 100 tisíc cestujících.

Na druhou stranu firma musela řešit růst nákladů, rostly především ceny elektrické energie, mzdové náklady a úrokové sazby. „Rapidně také zdražily základní materiálové náklady na opravu a údržbu vlakové techniky,“ doplnil finanční ředitel RegioJetu Petr Kohoutek.

Finanční výsledky umožňují podle vedení firmy RegioJetu další investice do nových vozů a lokomotiv a zároveň vstup na nové linky. „K vozům Astra a sedmi jednotkám PESA určeným pro výkony v Ústeckém kraji přikupujeme dalších 13 lokomotiv TRAXX MS3, které budou nasazeny do provozu již v příštím roce. Touto akvizicí rozšiřujeme náš lokomotivní park na 35 vícesystémových lokomotiv. Z nich 31 patří mezi poslední generaci TRAXX MS3, jejichž výhodou je především menší energetická náročnost,“ řekl Kohoutek.

 
Zdroj: Doprava