RegioJet kupuje lokomotivy od Bombardieru

22.05.2017 16:30

Dopravní společnost RegioJet podnikatele Radima Jančury zařadí do svého vozového parku ještě letos nové lokomotivy. Společnost uzavřela smlouvu s výrobcem Bombardier Transportation na dodávku osmi lokomotiv Traxx, na dalších dvacet strojů má opci. Zároveň doplní flotilu o 16 rumunských vagonů Astra.

 

Prvních pět lokomotiv s maximální rychlostí 160 kilometrů v hodině by měl RegioJet dostat v prosinci a lednu. Cenu neuvedl, běžně se ale pohybuje kolem sto milionů korun. Zdrojem peněz bude úvěr. Lokomotivy bude česká společnost nasazovat na tratě z Prahy přes Ostravsko do Košic a z Prahy přes Brno do Břeclavi a dále na Slovensko.

 

Traxxy se tak poprvé v tuzemsku budou pravidelně objevovat v osobní dopravě. V nákladní dopravě je využívá společnost Metrans Rail, která jich vlastní na tři desítky.

 

RegioJet začínal při vstupu na koleje před šesti lety s lokomotivami Škoda řady 163 z počátku 90. let, které přivezl ze severní Itálie. Jde o jednosystémové stroje, které mohou jejzdit pouze po tratích napájených stejnosměrným proudem. Nedávno si firma pronajala pět moderních vícesystémové lokomotiv Vectron od Siemensu.

 

V případě vozů Astra by dodávka všech 16 nových kusů měla být naplněna do konce letošního roku. Jeden vagon vyjde na milion eur (téměř 27 milionů korun). Společnost už v minulosti koupila v Rumunsko deset stejných vozů, cestujícím jsou v nich k dispozici například obrazovky v každém sedadle.

 

Dopravce avizoval, že chce jezdit od letošní změny jízdního řádu v prosinci na trase Praha - Brno každou hodinu. Zatím jezdí se třemi páry vlaků, z nichž dva končí v Bratislavě a jeden ve Starém Městě u Uherského Hradiště. Letos krátce po začátku roku naopak ukončil provoz komerčních vnitrostátních rychlíků mezi Bratislavou a Košicemi.

Zdroj: E15