RegioJet může začít s budováním nového zázemí v Malešicích, má stavební povolení

30.03.2023 13:08

Místo kolejiště na Smíchově vyrostou byty a kanceláře.

Železniční uzel Praha čeká letos jedno velké stěhování. Po více než deseti letech opustí areál na Smíchově soukromý dopravce RegioJet. Od podzimu bude mít svoji hlavní základnu v Praze v Malešicích na vlečce České pošty.

RegioJet udělal ke svému přesunu ze Smíchova velký krok: má již stavební povolení na úpravy celého areálu. „Jednání s Českou poštou pokročila, nyní disponujeme platným stavebním povolením k úpravám v areálu Malešice a neuvažujeme o jiných alternativách. S přesunem ze Smíchova počítáme během léta,“ uvedla mluvčí RegioJetu Alexandra Janoušek Kostřicová.

Celková investice na vybudování malešického areálu se podle ní bude pohybovat v řádech desítek milionů korun. Malešice budou základnou pro stávající komerční linky RegioJetu z Prahy. „Pojmou veškerou stávající obratovou technologii spojů RegioJet,“ uvedla mluvčí. Kde bude zázemí linky R9, pokud dojde k uzavření smlouvy s ministerstvem dopravy, ještě není jasné. „Bude ještě vzhledem ke konstrukci jízdního řádu a technologií v rámci celého uzlu Praha předmětem jednání,“ dodala Janoušek Kostřicová.

RegioJet je na Smíchově v nájmu v areálu, který brzo přestane sloužit jako kolejiště. Na jeho místě vyrostou byty a kanceláře. Stěhování ze Smíchova přichází možná včas: na Smíchov jezdí obracet vlaky přes most pod Vyšehradem, jehož stav se neustále zhoršuje.

Smíchovské nádraží projde zásadní proměnou, Správa železnic má pro tuto akci již stavební povolení.

Zdroj: Doprava