RegioJet získal povolení pro provoz vlaků v Německu

12.01.2023 12:54

Osvědčení v Německu má dopravci umožnit expanzi směrem na západ.

Největší soukromý středoevropský železniční dopravce udělal důležitý krok ke své další expanzi. RegioJet získal jednotné bezpečnostní osvědčení pro provozování osobní drážní dopravy v Německu.

Po Česku, Polsku, Slovensku a Rakousko tak jde o pátou zemi, kde může dopravce jezdit se svými vlaky osobní dopravy. Firmě se tak otevírá možnost expanze na jeden z největších trhů v Evropě, kde dosud konkurence v dálkové dopravě na železnici příliš nefunguje. Většinu spojů zajišťují Deutsche Bahn, kromě toho působí ještě v dálkové dopravě FlixTrain.

„RegioJet vlastní osvědčení pro provoz osobní železniční dopravy v Rakousku. Od března 2022 jsme na toto osvědčení začali plně zajišťovat provoz linek do Vídně a Budapešti vlastními zdroji. Od Agentury Evropské unie pro železnice (ERA) jsme nyní získali osvědčení, které nám v horizontu několika let umožní rozvíjet nové linky nejen s cílovou stanicí v Německu, ale také spoje jedoucí přes Německo dále do západní Evropy,” říká Jakub Svoboda, výkonný ředitel vlakové dopravy RegioJet.

Se získáním německého osvědčení se podařilo RegioJetu rozšířit rakouské osvědčení o osvědčení pro provoz nákladní drážní dopravy. RegioJet tím pokračuje ve své strategii získat osvědčení pro provozování nákladní drážní dopravy ve všech sousedních státech.

Z českých osobních dopravců měl dosud osvědčení pro provoz v Německu jen Leo Express.

 
Zdroj: Doprava