RegioJet zmenšil porce

05.09.2014 08:55
Soukromý železniční dopravce RegioJet přestal nabízet svým zákazníkům v ranních vlacích možnost speciálního snídaňového menu. Úpravami prošlo i palubní menu: některá jídla jsou za stejnou cenu menší. I přesto je však nabídka jídla na palubě často levnější než v obchodech či restauracích.

Firma oznámila konec snídaní na svých stránkách. Podle mluvčí firmy Petry Novákové jde jen o dočasné omezení a na podzim se vrátí s novým snídaňovým menu. „Skladba cestujících o prázdninách je jiná, než v ostatních částech roku,“ vysvětlila Nováková. Termín návratu snídaní firma neuvedla.

Právě palubní občerstvení je přitom jedním z lákadel soukromého dopravce. Neperlivou vodu mají v druhé třídě v ceně mezi Prahou a Ostravou Pendolina Českých drah, Leo Express dává kofolu k jízdence jen majitelům jejich věrnostní karty.

Už při svém nástupu RegioJet sliboval, že chce naučit lidi znovu jíst ve vlaku. Podle výroční zprávy za loňský rok prodělal na občerstvení na palubě 685 tisíc korun při tržbách přes 28 milionů korun. Je to pětkrát méně než před rokem.

Podle šéfa firmy Radima Jančury nechce firma na občerstvení vydělávat. „Je to napočítané tak, abychom si vydělali na jídlo, které musíme vyhodit kvůli prošlé trvanlivosti. Upřímně je to ale položka, kterou nesledujeme. Občerstvení není nic, na čem bychom chtěli vydělávat, catering má být lákadlem pro cestující,“ řekl Jančura. Firma podle něj připravuje rozšíření svých kuchyněk na palubě, aby mohli stevardi nabízet i rozpékané jídlo. Ve vlacích na Slovensko chce nabídnout i teplá jídla.

Zdroj: https://ekonomika.idnes.cz