Rekonstrukce i demolice: Ministerská komise schválila letos proměnu osmi nádraží

17.03.2020 14:09

Centrální komise ministerstva dopravy, kterou musejí projít všechny velké dopravní stavby, schválila letos Správě železnic zatím osm rekonstrukcí nádražních budov. Jde o menší města, celková hodnota projektů je nicméně 376 milionů korun. Některé zahrnují i ubourání částí nádražních budov nebo úplnou výměnu starých za nové.

Po schválení záměru ministerskou komisí může Správa železnic pokračovat v přípravě rekonstrukcí, především zpracování projektů a získání stavebních povolení. Rekonstrukce nebo novostavby výpravní budovy se dočká Aš, Chodov, Bílina, Bečov nad Teplou, Světlá nad Sázavou, Dětřichov nad Bystřicí, Valšov a Moravský Beroun.

Nejdražší ze schválené osmičky je demolice a výstavba nové výpravní budovy v Aši. Nová budova má být menší a lépe velikostí odpovídat potřebám města. Správa železnic považuje nynější budovu z roku 1971 za „naddimenzovanou a pro provoz nevyužitelnou“. Předpokládané celkové investiční náklady na celou akci činí 80 milionů korun, zahájení prací se očekává v polovině příštího roku, konec v roce 2022.

Druhá nejdražší bude revitalizace památkově chráněné výpravní budovy v Bečově nad Teplou, která má probíhat v letech 2022 až 2023. Předpokládané celkové investiční náklady dosahují 67 milionů korun. Budova projde celkovou rekonstrukcí.

Zdroj: Doprava