Rekonstrukce železničního mostu u Vojkovic přišla na 72,6 milionu

24.03.2015 09:06

- Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) dokončila rekonstrukci mostu u Vojkovic nad Ohří na železniční trati Chomutov - Cheb. Náklady na přestavbu zastaralého mostu dosáhly 72,6 milionu korun, přičemž téměř 50 milionů bylo z evropských dotací, řekl při dnešním slavnostním dokončení rekonstrukce ředitel stavební správy Západ SŽDC Lubor Hrubeš.

"Hlaví důvod rekonstrukce byla nevyhovující zatížitelnost mostu, který slouží i těžké nákladní dopravě a přepravě i vojenských transportů, a prostorové uspořádání. Šířkově nevyhovoval," řekl Hrubeš.

Stavbaři pracovali za částečné výluky. Vždy se jezdilo po jedné koleji a druhá se odbourala a pak se začalo s prací na druhé koleji. Dělníci při rekonstrukci demontovali původní most a nahradili jej novou svařovanou konstrukcí o třech polích s délkou 100 metrů. Rekonstrukce umožnila i zvýšení rychlosti vlaků na mostě z 50 na 75 kilometrů za hodinu. Projekt rekonstrukce mostu na významné elektrifikované železniční trati z Chomutova do Chebu byl součástí jednoho z cílů Operačního programu Doprava, a to zlepšit železniční dopravu na transevropské síti. Podle Hrubeše se na trati chystají rekonstrukci ještě dalších tří mostů.

Podle generálního ředitele SŽDC Pavla Surého se rekonstrukce mostu u Vojkovic projeví nejen na provozních úsporách, ale také zvýší bezpečnost přepravy. Výsledkem tedy bude i zvýšení komfortu pro cestující, uvedl Surý.

Zdroj: Doprava