Renesance nočních vlaků

21.05.2021 16:05

Vlna obnovování nočních vlaků zasáhla i Francii. Po čtyřech letech od ukončení provozu se dnes vrátil na koleje přímý noční spoj mezi Paříží a Nice.

V zemi, kde již prvním čtením v parlamentu prošel zákon o omezení vnitrostátní letecké dopravy, je restart nočního spojení velkou událostí: u zahájení byl dnes i premiér Jean Castex.

Vlak bude sedmivozový, z Paříže bude vyjíždět každý den ve 20:52, v opačném směru z Nice v 19:16. Ve směru na jih zastaví nejdříve ráno v Marseille, v cíli je v 9:11. Z Nice přijíždí vlak do Paříže v 6:55. Překoná trasu dlouhou 1088 kilometrů. V Paříži vlak končí a začíná na nádraží Austerlitz. Kompletní jízdní řád je zde. Rychlovlaky TGV zvládají cestu mezi oběma městy pod šest hodin.

Francouzské státní dráhy SNCF nabídnou na trase lůžkové a lehátkové vozy, stejně tak i vůz jen se sedačkami. Ceny začínají na 19 eurech.

Ve Francii zůstaly v provozu dvě noční linky: Paříž – Briançon (aktuálně mimo provoz kvůli výlukám) a Paříž – Cerbère a Latour-de-Carol v Pyrenejích. Francouzská vláda slíbila podporu až 100 milionů eur na větší rozšíření nočních spojů, zejména na modernizaci a nákup nových vozů.

Zdroj: Doprava