Revoluce u elektrických vlaků

02.06.2018 12:02

Dopravce na železnici v elektrické trakci čeká jedna z největších změn v historii, která se může promítnout i do cen jízdenek.

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) začne od ledna účtovat dopravcům spotřebu trakční elektřiny podle jejich skutečné spotřeby. Vyhoví tak především nákladním dopravcům, kteří se dlouhodobě cítili znevýhodněni tím, že platí více, než je skutečná spotřeba.

Půjde o zavedení takzvaného hybridního modelu. „Jedná se o nový systém, který umožňuje účtovat spotřebovanou trakční elektřinu dopravcům jak na základě uskutečněných dopravních výkonů, tak i podle naměřených hodnot spotřeby elektřiny přímo na elektrickém hnacím vozidle,“ řekla mluvčí SŽDC Kateřina Šubová.

Dosud se účty za elektrickou trakci počítají jen podle ujeté vzdálenosti a váhy vozu. Nezohledňují ale vůbec fakt, že například nákladní vlak nespotřebovává proud ještě k topení či klimatizaci, na rozdíl od osobních vlaků. Změna účtování elektřiny je jedním z velkých úspěchů Železničního sdružení nákladních dopravců ŽESNAD.cz, které za změnu výpočtů dlouhodobě bojovalo.

Zdroj:  Doprava