ROP střední Čechy rozdělil 15 mld.Kč

29.07.2016 14:06

- Středočeský program evropských dotací pro období mezi lety 2007 až 2013 rozdělil 15 miliard korun na zhruba tisícovku projektů, šlo například o opravy silnic, stavbu domova pro seniory, rekonstrukci bývalé Jezuitské koleje v Kutné Hoře a další. Kraji se tak podařilo vyčerpat všechny přidělené peníze. ČTK o tom informovala mluvčí středočeského hejtmanství Michaela Drobná.

Peníze se podařilo vyčerpat i dalším regionálním programům, například programu Moravskoslezsko nebo programu Severovýchod, pod který spadají Královéhradecký, Pardubický a Liberecký kraj. Naopak programu Severozápad se nepodařilo vyčerpat asi 3,5 miliardy korun. Důvodem je téměř dvouleté pozastavení programu kvůli podezření z korupce.

Středočeský ROP po vypuknutí korupční aféry někdejšího hejtmana a bývalého poslance ČSSD Davida Ratha musel projít auditem, který nařídila Evropská komise. Jen v méně než jednom procentu se ukázala pochybení, což byl v rámci sedmi obdobných kontrol českých operačních programů, jež komise nařídila, podle bývalého hejtmana Josefa Řiháka (ČSSD) nejlepší výsledek.

Středočeští krajští radní také v roce 2013 neschválili podání žádosti o peníze z regionálního operačního programu na opravu buštěhradského zámku, tento projekt Rath prosazoval, se zakázkou údajně manipuloval. Bývalý hejtman byl loni v červenci za ovlivňování soutěží o veřejné zakázky a braní úplatků nepravomocně odsouzen na 8,5 roku vězení. Proti verdiktu se odvolal, tvrzení obžaloby odmítá. Vrchní soud v Praze začne pravděpodobně kauzu řešit na podzim.

Podle současného hejtmana Středočeského kraje Miloše Petery (ČSSD), který je nyní i předsedou výboru regionální rady, se peníze z programu podařilo vyčerpat i díky tomu, že středočeští žadatelé připravili kvalitní projekty. Peníze směřovaly do čtyř oblastí, a to dopravní infrastruktury, cestovního ruchu, rozvoje sociální a zdravotní infrastruktury, poslední oblast byla určená na samotný chod dotačního programu.

Na dopravní infrastrukturu putovalo z programu necelých šest miliard korun. "Zásluhou evropské pomoci se například povedlo vybudovat tolik potřebné přemostění přes železniční trať v Poděbradech," uvedl hejtman. Cestovní ruch podpořily více než dvě miliardy korun z EU, do projektů zaměřených na sociální, zdravotnickou a vzdělávací oblast mířilo více než šest miliard korun, fungování programu stálo necelou půl miliardu korun.

Takzvaný Regionální operační program (ROP) Střední Čechy čerpání přidělené sumy mírně překročil - o 0,3 procenta, což je v rámci povolené tolerance. Všechny dotované projekty musí mimo jiné splnit podmínku udržitelnosti, tedy musí po danou dobu sloužit účelu, pro jaký byla dotace přidělena, musí udržet avizovaná pracovní místa a podobně. Dodržování těchto pravidel hlídají pracovníci Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Střední Čechy. Právě tento úřad řešil přidělování dotací.

Středočeský dotační program pro současné období 2014 až 2020 nahradil tak jako i jinde v republice jeden Integrovaný regionální operační program, který navazuje na sedm regionálních operačních programů a částečně na Integrovaný operační program z období 2007 až 2013. V současném programovém období z něj mohou příjemci ze všech krajů čerpat 125 miliard korun z evropských fondů a dalších zhruba 19 miliard prostřednictvím národního spolufinancování.

Zdroj: čtk