Rychlík Silva Nortica z Prahy do Vídně přes jižní Čechy bude jezdit dvakrát denně

28.03.2023 15:46

Doba jízdy by se měla v budoucnu zkrátit z 5 hodin 10 minut na přibližně 4 hodiny 30 minut.

Loni v prosinci zavedený rychlík Silva Nortica, který spojuje Prahu s Vídní přes České Velenice a Gmünd, bude mít vyšší frekvenci. Zatímco dnes jezdí jednou denně v každém směru a o víkendu dvakrát, od letošního prosince by měl jezdit dvakrát denně po celý týden.

Po jednání s českým ministrem dopravy Martinem Kupkou to oznámila rakouská ministryně ochrany klimatu (a dopravy) Leonore Gewesslerová. Přípravu na rozšíření spojení potvrdily i České dráhy. O navýšení frekvence se uvažovalo už loni při zavedení vlaku, hovořilo se ale až o roce 2025.

„Od příštího roku budou jezdit dva vlaky tam a zpět každý den,“ uvedla ministryně, podle které by se doba jízdy měla v budoucnu zkrátit z 5 hodin 10 minut na přibližně 4 hodiny 30 minut. Rakušané plánují na řadě míst vylepšení Dráhy Františka Josefa, na české straně se chystá elektrifikace úseku z Veselí nad Lužnicí do Českých Velenic.

Silva Nortica dnes vyjíždí ve všední dny z Vídně v 9:00, do Prahy dorazí ve 14:12. Z Prahy vyjíždí ve všední dny v 17:46, ve Vídni je ve 22:54. O víkendu jede z Vídně navíc ještě spoj v 15:00 a z Prahy v 7:46, což by se mělo v prosinci rozšířit i na všední dny.

Zdroj: Doprava