Rychlíky budou v červnu opět zastavovat

18.04.2017 15:56

– V Křižanově na Žďársku budou rychlíky od června znovu nabírat cestující. Zastavovat tam ale budou jen do doby, než bude hotová rekonstrukce trati.

            Rychlíky přestaly v Křižanově stavět loni v prosinci přes protesty lidí z okolí.

„Ztížilo se jim hlavně dojíždění do práce nebo škol v Brně,“ řekla Marie Smejkalová, starostka Křižanova.

            Informaci kraje o obnovení rychlíkové zastávky na lince R9 Praha – Havlíčkův Brod – Brno mezi Žďárem nad Sázavou a Brnem potvrdil Tomáš Neřold, mluvčí Ministerstva dopravy, jež u dopravce dálkové spoje objednává. Regionální vlaky objednává kraj. „Rozhodli jsme se zastavování rychlíků v Křižanově obnovit tak, aby je mohli cestující využívat od nejbližší změny jízdního řádu, tedy od 11. června,“ uvedl Neřold. „Považujeme to za potěšující zprávu, nabízející řešení pro cestující,“ doplnil radní Kraje Vysočina pro dopravu a silniční hospodářství Jan Hyliš.

Důvodem ke změně jsou podle mluvčího ministerstva stavební práce na trati mezi Žďárem a Brnem, které tam zatím neumožňují dálkovou dopravu výrazně zrychlit.

            Rychlíky budou v Křižanově zastavovat po dobu rekonstrukce trati. Termín jejího dokončení mluvčí neuvedl. Křižanov přišel o rychlíky s jízdním řádem Českých drah platným od 11. prosince 2016. „V tuto chvíli jsme určitě šťastní, že rychlíky budou v Křižanově zastavovat,“ řekla místostarostka Křižanova Radomíra Schmidová. Předpokládá, že řada lidí, co začali do práce jezdit auty, se k rychlíkům vrátí. Rekonstrukce trati prý potrvá několik let. „Nikdo nevíme, co pak bude,“ podotkla.

            Vedení Křižanova s 1 900 obyvateli bojovalo o zastávku rychlíků od léta, kdy se o chystané změně dovědělo. Lidé psali dopisy na Ministerstvo dopravy, podepisovali petici a 27. prosince se jich na 400 zúčastnilo protestní akce, jež se na nádraží z iniciativy cestujících konala.

            Z Křižanova jezdí lidé do Brna do práce i do škol.

Osobním vlakem se jim cesta protáhla asi o půl hodiny; rychlíkem tam dojeli za 40 minut. Ministerstvo dříve uvádělo, že zrušení rychlíkové zastávky v Křižanově inicioval kraj v souvislosti se změnou regionální dopravy. Podle loňského vyjádření hejtmana Vysočiny Jiřího Běhounka to ale bylo pouze jednání mezi úředníky.

Zdroj: denik.cz