Šéf německých železnic Rüdiger Grube nečekaně rezignoval

27.02.2017 16:29

- Generální ředitel německého národního železničního přepravce Deutsche Bahn Rüdiger Grube (65) nečekaně rezignoval. V čele této státní společnosti byl osm let, informovala dnes firma. Jméno nástupce chce podnik zveřejnit brzy.

Správní rada dnes schválila Grubeho požadavek na odchod z firmy s okamžitou platností. Důvod Grubeho rozhodnutí nebyl zveřejněn. Německá média spekulují, že rezignaci vyvolalo jednání o podrobnostech plánovaného prodloužení smlouvy.

Do jmenování nového ředitele převezme Grubeho povinnosti finanční ředitel Richard Lutz. O řediteli železnice obvykle rozhodují vládní strany, uvedla agentura AP.

Grube byl v čele společnosti od roku 2009. Vedení převzal po Hartmutu Mehdornovi, který odešel po aféře s masivním špehováním e-mailů zaměstnanců. Deutsche Bahn mají po celém světě kolem 300.000 zaměstnanců a roční obrat 40 miliard eur (1,1 bilionu Kč).

Železnice ale mají i dluh téměř 20 miliard USD a pod Grubeho vedením jejich hospodaření opakovaně zaostalo za plánovaným cílem. Loni společnost obdržela od daňových poplatníků finanční injekci jednu miliardu eur. Skupina plánuje částečnou privatizaci své britské dceřiné firmy Arriva a logistické společnosti Schenker, aby získala peníze na obsluhu dluhu. V listopadu však v reakci na rozhodnutí Británie opustit Evropskou unii uložila zatím tyto plány k ledu.

Zdroj: čtk