Šenovská lokálka jezdí již 130 let

11.06.2016 20:04

– Velkolepé oslavy zažijí městečka Česká Kamenice a Kamenický Šenov v sobotu 18. června. Místní sklářská lokálka, která si několikrát zahrála ve filmu, jako například Tmavomodrý svět od Jana Svěráka, totiž zažije jubileum 130 let od svého zprovoznění.

            Centrem oslav se stane nádraží v Kamenickém Šenově. Z České Kamenice do Kamenického Šenova budou po celý den kyvadlově jezdit typické červené motoráčky z padesátých let M 131, tzv. Hurvínek a M 262 Kredenc.

            „A do České Kamenice přijede v den oslav z Prahy přes Ústí nad Labem a Děčín rychlík vedený historickou dieselovou lokomotivou řady T 478 ´Zamračená´ s původními rychlíkovými vozy první a druhé třídy vagonky Bautzen z roku 1978,“ představuje první z nostalgických vlaků Bohumil Augusta, jednatel Klubu železničních cestovatelů a zároveň pořadatel oslav, který Šenovskou lokálku vlastní a provozuje.

Uvítací ceremoniál v Kamenickém Šenově doprovodí známé hudební seskupení Josef Švejk & C. a k.

ŠRAML. Dobovou módní přehlídku a dětskou přehlídku uvede Modelingová a umělecká agentura Reas Agency, čtveřice profesionálních tanečnic zatančí kankán a charleston, své vystoupení předvedou i mažoretky z Nového Boru. Návštěvníci si prohlédnou ukázky vojenských uniforem, chybět nebudou stánky s občerstvením a pro milovníky poctivého piva budou k dispozici čtyři regionální minipivovary. K jejich konzumaci zahraje flašinetář z Liberce.

            Na své si přijdou i obdivovatelé historických autobusů. Z České Kamenice, z Kamenického Šenova a z České Lípy vyjedou autobusy Karosa ŠD11 a Škoda 706 RTO na dvou linkách.

Jedna linka pojede k národní přírodní památce Panská skála či ke sklářskému muzeu. Druhá linka bude pokračovat podél bývalé železniční trati z Kamenického Šenova přes Nový Oldřichov a Volfartice k hlavnímu nádraží v České Lípě, z níž je dnes oblíbená cyklostezka. Veškerý program je zdarma.

            Provoz na 4,5 km dlouhé trati šenovské lokálky začal 10. 2. 1886 a skončil v září 1992. Již 6. rokem na trati mezi Českou Kamenicí a Kamenickém Šenovem jezdí historický motoráček přezdívaný „Hurvínek“.

Zdroj: Ústecký deník