Siemens prodal tisící lokomotivu Vectron

04.05.2020 22:11

České dráhy podepsaly na konci dubna smlouvu na nákup testovací lokomotivy Siemens Vectron, která je již z výroby vybavena palubní částí ETCS podle nejnovější specifikace Baseline 3. Siemens dnes současně oznámil, že překonal už hranici tisíce prodaných lokomotiv této řady.

Lokomotiva pro České dráhy má být využívána pro testování různých typů kolejových vozidel na zkušebním okruhu VUZ ve Velimi i pro běžný provoz dálkových vlaků. „Díky vysokému výkonu 6,4 MW, kterým lokomotivy Vectron disponují, je možné je používat ke zkouškám v tažném i brzdném módu, kdy slouží jako zátěž pro jiná kolejová vozidla,“ uvedl Siemens v tiskové zprávě. V obdobích, kdy nebude lokomotiva na okruhu plně vytížena, bude zařazována do běžného provozu v osobní dopravě Českých drah.

 „Jedná se o první lokomotivu Vectron, která je již z výroby vybavena palubní částí ETCS dle nejnovější specifikace,“ říká Roman Kokšal, generální ředitel Siemens Mobility v České republice.

Pro České dráhy půjde o 33. interoperabilní lokomotivu ve flotile. „Pro testovací jízdy ji budeme pronajímat naší dceřiné společnosti VUZ. Půjde přibližně o 20 % kapacity. Zbývajících 80 % ale připadne na výkony realizované v čele našich vlaků po celé republice i v zahraničí, kde v současnosti jezdí pronajaté Vectrony nebo lokomotivy řad 380 a 1216,“ vysvětluje Michal Kraus, člen představenstva a náměstek generálního ředitele ČD pro provoz.

Zdroj: Doprava