Škoda dodá více tramvají do Německa

07.12.2022 13:47

Jde o součást velkého kontraktu pro trojici braniborských měst.

Dopravní společnost Cottbusverkehr GmbH (CV) z německé Chotěbuzi se rozhodla využít opce ve smlouvě se Škoda Group a objednala u českého výrobce dalších patnáct tramvají. Jde o kontrakt z roku 2021, kdy Škoda vyhrála společnou soutěž tří braniborských měst. Do Chotěbuzi mělo původně zamířit 7 jednosměrných tříčlánkových tramvají. Nově jich bude 22, opce se týká dalších patnácti kusů.

„Využití opce v rámci zakázek je pro nás vždy silným signálem, že partnerství se zákazníkem stojí na pevných základech. Velmi si vážím, že se dopravní společnost CV rozhodla pro nákup dalších moderních vozidel,“ uvedl Mike Niebling, President of Region West ve Škoda Group.

Původní zakázku na dodávku nových tramvají pro Braniborsko vyhlásily společně tři města. Šlo oFrankfurt nad Odrou, Branibor nad Havolou a Chotěbuz. Dopravci požadovali téměř totožná vozidla, která musí být současně schopná provozu ve třech velmi odlišných prostředích. Tramvaje jsou jednosměrné a tříčlánkové se sedmdesátiprocentní nízkopodlažností s dvěma otočnými a jedním neotočným podvozkem.

Cestující se mohou těšit na komfortní, klimatizovaná, prostorná a bezbariérová vozidla, v jejichž interiéru jsou k dispozici multifunkční prostory pro invalidní vozíky, dětské kočárky, či jízdní kola a tramvaje jsou uzpůsobeny ke snadnému vystupování a nastupování. Informační systém v nových tramvajích bude přehledný s několika obrazovkami a panely. Součástí výbavy vozu bude pak i kamerový systém, pro lepší přehled řidiče a zvýšení bezpečnosti provozu. Dopravce ocení také nízké provozní náklady produktu z platformy Škoda ForCity Plus. Nové tramvaje nahradí současné vysokopodlažní tramvaje. Ve městech dosud jezdí i tramvaje z produkce ČKD Tatra (KTNF6 a KT4D) z 80. let.

Škoda aktuálně v Německu pracuje na tramvajové zakázce pro města Bonn a dopravce Rhein-Neckar-Verkehr, který zajišťuje dopravu ve městech Mannheim, Ludwigshafen a Heidelberg.

Zdroj: Doprava