Škoda Transportation bude spolupracovat s malajským výrobcem kolejových vozidel

10.09.2015 10:01

– Škoda Transportation a malajská firma Scomi Engineering Bhd podepsaly smlouvu o spolupráci na společném vývoji vozidel pro hromadnou dopravu a lehkých kolejových vozidel. Partnerství umožní oběma společnostem nabízet výrobky v rámci stávající nabídky vozů a služeb pro celosvětovou distribuci.

„Jsme přesvědčeni, že tato spolupráce dovolí společnosti Scomi podílet se ve větší míře na dopravních projektech. Technické a manažerské zkušenosti a schopnosti obou firem posílí pozici na světovém trhu a společně rozšíří nabídku dopravních řešení,“ řekl Kanesan Veluppillai, generální ředitel Scomi Engineering. „Naše společnost je významným dodavatelem vozidel pro kolejovou dopravu ve střední Evropě. V minulosti jsme pronikli také na asijské trhy, například do Číny, nebo Jižní Koreje. Doufáme, že za pomoci silného partnera, jakým Scomi Engineering je, budeme nadále růst na globálním trhu,“ řekl Tomáš Krsek, předseda představenstva společnosti Škoda Transportation.

Spolupráce přinese pozitivní efekt pro obě firmy. Scomi může Škodě poskytnout příležitost proniknout do zemí ASEAN, Brazílie a Indie, kde má již sama silnou pozici. V případě, že spolupráce na těchto trzích bude úspěšná, bude moci společnost Scomi kooperovat se Škodou na dodávkách v zemích střední Evropy. V návaznosti na smlouvu o spolupráci podepsala společnost Scomi smlouvu o výhradním zastoupení také se Škodou Electric (dceřinou společností koncernu Škoda Transportation) na distribuci a propagaci jejich výrobků. Na základě smlouvy bude mít Scomi výhradní právo na distribuci a prodej výrobků Škody Electric v Brazílii a zemích ASEAN. Podle smlouvy budou nabízeny například kompletní trakční vybavení pro kolejová vozidla. V rámci spolupráci budou také nabízeny nové výrobky vzniklé ze společného vývoje obou firem a servis.

„V současnosti ve Scomi vyrábíme autobusy pouze s dieselovým a benzinovým pohonem. Podle smlouvy budeme moci rozšířit výrobní kapacity také o autobusy s elektrickým a hybridním pohonem. Naše kolejová vozidla budou moci navíc využívat kompletní trakční výzbroj a motory ze Škody Electric. Tím budeme moci pokrýt na našich stávajících trzích stále se zvyšující poptávku po řešeních, která jsou šetrnější k životnímu prostředí,“ dodal Kanesan Veluppillai.

Scomi Engineering je předním dodavatelem systémů hromadné dopravy, zejména autobusů, železničních vagonů nebo monorail vozidel. Společnost v současné době zabezpečuje provoz a údržbu první etapy monorail dráhy v indické Bombaji. Nyní se pracuje na druhé etapě s předpokládaným dokončením v roce 2016. V Kuala Lumpuru, hlavním městě Malajsie, jsou v provozu čtyřvozové vlaky a v Brazílii se brzy budou realizovat tři projekty, které jsou ve fázi dokončování projektové přípravy.

Zdroj: Doprava