Slatiňanské nádraží změnilo tvář

16.10.2015 11:12

Zprovoznění úseku mezi Chrudimí a Žďárcem cestující přivítali. „Zaplaťpámbu za vlaky! Musela jsem používat výlukový autobus, k němuž jsem navíc docházela dva kilometry pěšky, protože autobus z nějakého důvodu nezajížděl ve Skutči na náměstí. Přitom v Chrasti na náměstí zajíždět mohl," divila se ve čtvrtek na chrudimském nádraží cestující Marie Mikanová ze Skutče.

 

Železniční trať teď ve znovuotevřeném úseku umožňuje využití vyšších cestovních rychlostí, avšak spoje zatím jezdí podle dosavadního jízdního řádu. „Přesto je to paráda. Jezdím vlakem moc rád a už jsem se nemohl dočkat. Přijde mi, že jsou teď zatáčky lépe klopené, takže jízda je o trochu pohodlnější," říká další z cestujících.

 

Z pohledu pasažérů je nyní zřejmě největší změnou k lepšímu nová tvář nástupiště na slatiňanském nádraží. Přímo před staniční budovou jsou teď jen tři koleje, přičemž první z nich je užívána příležitostně pro nákladní vagóny. Osobní vlaky projíždějí až po dvou dalších kolejích, mezi nimiž bylo zbudováno vyvýšené nástupiště s bezbariérovým přístupem. Kousek od nádražní budovy ve směru na Zaječice se pak kolejiště znovu větví, takže je v něm prostor například pro čekající vlak.

 

Přímo na nástupišti jsou dvě prosklené a zastřešené čekárny, takže lidem už tu nebude pršet či sněžit za límec. V každé je deset sedadel s opěradly.

 

„Uvidíme časem, jak se všechno osvědčí. Zatím je to tady pěkné, moc se mi to líbí. Vítám hlavně to zvýšené nástupiště," svěřila se Ivana Ficková ze Slatiňan (na snímku), která se včera přišla podívat na nádraží na první projíždějící vlaky i se svojí vnučkou Sofií. „Jen je škoda, že nádraží neotevřeli už v srpnu, když jsem tu měla vnoučata na prázdninách. To bychom bývali mohli společně zajet vlakem někam na výlet. Ale třeba to stihneme alespoň 28. října, kdy je státní svátek a školáci budou mít podzimní prázdniny," přemítá žena.

 

Ta želí i několika stromů, které vzaly za své při obnově trati. „Výhled ve směru na Zaječice je bez nich takový divný, nezvyklý. Jako by to ani nebylo naše nádraží," konstatuje Ivana Ficková.

Zdroj: denik.cz