Slevy na jízdném zůstanou

01.05.2014 08:28

Stovky milionů, které stát poskytuje dopravcům jako dotaci na poskytování slev pro studenty či hendikepované, budou pod větším drobnohledem. Včera to oznámil ministr dopravy Antonín Prachař (ANO). Dobrou zprávou je, že ministerstvo nechce slevy rušit či osekávat. Takový plán mělo ministerstvo loni, už tehdy ale návrh Nečasova vláda odmítla.

 

Ministerstvo si nově chce 
v praxi pohlídat, zda dopravci nedávají slevy i lidem, kteří na ně nemají nárok, a tento ušlý zisk pak nežádají po státu. Do do vlaků a autobusů proto zamíří ministerští úředníci. „Půjde o namátkové kontroly," potvrdil včera Antonín Prachař. Stát podle něj také donutí dopravce, aby podepsali smlouvu o kompenzaci už v polovině roku, nikoliv až na jeho konci.

Jen pro představu: stát loni autobusovým a železničním dopravcům poslal přes 230 milionů korun a tato částka v posledních letech rostla. Už loni proto došlo k dílčí změně. Stát dává firmám peníze nikoliv podle takzvaného obyčejného jízdného, ale podle skutečných tržních cen. Za obyčejné jízdné jezdí málokdo, většina lidí má různé slevové karty či nakupuje jízdenky v akcích. Jen tato změna výpočtu pomohla státu ušetřit 20 milionů korun.

Nejvíce stát dotuje jízdné na trase mezi Prahou a Ostravou. Hitparádu firem, které dostanou od státu nejvíce, vede autobusová a železniční divize Radima Jančury (skoro 43 milionů pro Student Agency a 29 milionů pro RegioJet), druhé jsou České dráhy (42 milionů) a třetí Leo Express (13 milionů). Slevy pro děti, studenty či hendikepované stát firmám nařizuje, a proto je i platí.

Zdroj: Deník