Slováci instalují dvojjazyčné tabule

27.05.2017 11:07

Správce železniční infrastruktury ŽSR osadí do letošního září dvojjazyčné tabule dohromady na 55 místech. Až na jednu výjimku, název nádraží v Medzilaborcích v rusínštině, půjde o doplnění názvu v maďarštině. Právě Maďaři tvoří nejpočetnější menšinu v zemi pod Tatrami, při posledním sčítání lidu v roce 2011 se k maďarské menšině přihlásilo na pětimilionovém Slovensku 8,5 procenta obyvatel.

"Jsme rádi, že po 20 letech se to podařilo. Lidé to žádali," řekl novinářům Érsek, kterého do funkce ministra dopravy nominovala strana Most-Híd, jež na Slovensku hájí práva maďarské menšiny.

Dvojjazyčnými tabulemi budou označeny nádraží v obcích a městech, ve kterých se k menšině hlásí nejméně pětina obyvatel a ve kterých je provozována pravidelná veřejná osobní doprava. Podle Érseka, jenž dvojjazyčnou tabuli v Dunajské Stredě (Dunaszerdahely) odhalil spolu se šéfem strany Most-Híd a místopředsedou parlamentu Bélou Bugárem, by dvojjazyčné názvy měly být v budoucnu osazeny i na menší železniční zastávky, což si ale nejprve vyžádá změnu zákona.

Otázka postavení maďarské menšiny na Slovensku v minulosti přispěla ke zkomplikování vztahů mezi Bratislavou a Budapeští. V posledním období politici obou zemí opakovaně zmiňují, že vztahy mezi oběma zeměmi jsou na vůbec nejlepší úrovni. Dříve někteří slovenští politici využívali slovní výpady vůči Maďarům na Slovensku ve snaze získat sympatie u většinového obyvatelstva.

Již v současnosti jsou na národnostně smíšeném území na Slovensku osazeny dvojjazyčné tabule s názvy měst a obcí, jakož i úřadů. Příslušníci menšin zase mohou ve vybraných obcích používat svůj rodný jazyk v úředním styku.

Zavedení dvojjazyčných tabulí na nádražích si současná koaliční vláda premiéra Roberta Fica, která nastoupila do úřadu loni v březnu, dala i do svého programového prohlášení. Poprvé v historii země se součástí kabinetu staly nacionalistická Slovenská národní strana a zástupce maďarské menšiny, strana Most-Híd.

Zdroj: čtk