Slovenský RegioJet dluží miliony korun

27.04.2017 19:53

Že Radim Jančura expanzi na Slovensku do jisté míry nezvládl, minimálně tedy u své divize železniční dopravy, nově k ní přibývá i do značné míry velmi neúspěšný politický lobbing. Majitel žlutých vlaků a autobusů inicioval schůzky jak s premiérem vlády Robertem Ficem, tak i ministrem financí Kažimírem, ale i šéfem resortu dopravy Érsekem. Ministr financí požadavky Radima Jančury označil za neakceptovatelné, minimálně v tom, že si nemůže jakýkoliv podnikatel sjednávat schůzky s vládními činiteli.  Jančura tak ve značné míře okopíroval Český model, kdy se snažil skrze náklonost u ministra financí Andreje Babiše, vyjednat lepší pozici jeho železničního podnikání. Tlak pak vyvíjel i na ministra dopravy Ťoka. Média pak tyto praktiky přirovnávali k tzv. Balkánským mafiánským osnovám, kdy podnikatel chtěl ovlivňovat vládní činitele skrze velmi agresivní lobování za své zájmy. Obojí je přitom podle vyjádření Transparency International, velmi na hraně.

Tažení Radima Jančury na lidi v politice u našich sousedů má ale velmi silný magnetismus. Pokud na ně neútočí na jím placených billboardech po celém zemi, útočí na jednotlivce skrze spřízněná média, u kterých také inzeruje své služby. Obojí se ale moc nezdařilo. Slováci jsou bojem jednoho podnikatele ze zahraničí už značně vyčerpání. Jančurovi nepřidala k dobrému ani skutečnost, že portál DLŽNÍKsk zveřejnil informace ohledně dluhu jeho firmy na sociálních platbách. Dluh tak k 10. dubnu tohoto roku, dosahuje 110 tisíc EUR, tedy více jak 3 miliony korun. - (obrázek na konci článku)

Jančurovo lobování u vládních představitelů budí vášně na mnoha liniích. Mnozí jej ale odsuzují, což vypovídají i velmi dobře živené diskuze pod články, kde si Radim Jančura o politickou podporu přímo říká. Média pak takový tah hodnotí jako gól do vlastní branky. Není totiž možné, aby v jednu dobu bylo útočeno na politiky regionální či vládní úrovně, a pak po nějakém čase vyžadována politická podpora, minimálně výměnou za podpororu vlastních zájmů, a otřepané klišé - kdy Jančura v roli mesiáše hodlá šetřit peníze daňových poplatníků.

Celý skandál pak uzavírá ministr financí Peter Kažimír, když do médií na jejich dotaz uvedl, že pan Jančura vytváří tlak na jeho osobu i četnými SMS zprávami, případně posílá velmi matoucí e-maily. Kažimír pak ještě dodal, že míra tolerance s panem Jančurou přerostla všechny možné meze, a že se s ním na jeho požadavek nesetká. V podobném duchu se vyjádřil i Robert Fico. Jediný, kdo se s Radimem Jančurou hodlá ještě sejít, je právě ministr dopravy Érsek.

Zdroj: Doprava