Soud vyhlásil moratorium na Jindřichohradecké místní dráhy

04.06.2021 10:57

Krajský soud v Českých Budějovicích vyhlásil mimořádné moratorium na společnost Jindřichohradecké místní dráhy (JHMD). To bude tři měsíce chránit provozovatele a majitele známých úzkokolejek před věřiteli.

Vyplývá to z rozhodnutí v insolvenčním rejstříku. Moratorium platí do 3. září. Firma o něj požádala sama. V žádosti uvedla, že je finančně zdravá, ale potýká se s nedostatkem hotovosti kvůli výpadku tržeb z jízdného v loňském a letošním roce z důvodů pandemie.

Podle společnosti nedošlo dosud s krajem Vysočina a Jihočeským krajem k dohodě o kompenzaci vzniklých ztrát. Firma nežádá o ustanovení předběžného správce. „Finanční zdraví je v zásadě zachováno,“ uvedly JHMD v návrhu. Firma zaměstnává 93 lidí.

Institut mimořádného moratoria má ochránit firmu před věřiteli. Podobně loni tuto možnost využily v dopravě například Smartwings a České aerolinie. Mimořádné moratorium platí na maximálně tři měsíce, lze ho ještě za mimořádných okolností prodloužit. Během moratoria nelze vyhlásit na firmy úpadek. „Závazky bezprostředně související se zachováním provozu podniku vzniklé po vyhlášení mimořádného moratoria je dlužník po dobu jeho trvání oprávněn hradit přednostně před dříve splatnými závazky,“  uvádí se v rozhodnutí.

JHMD provozují dvě úzkokolejné tratě: z Jindřichova Hradce do Obrataně a Nové Bystřice.

Zdroj: Doprava