Španělské dráhy Renfe expandují s nízkonákladovými rychlovlaky Avlo

18.01.2022 10:43

Ceny jízdenek začnou na sedmi eurech, dosud stojí většinou sedminásobek.

Po trase Barcelona Madrid začne španělský státní železniční dopravce Renfe nabízet nízkonákladové vysokorychlostní spojení pod značkou Avlo i na další trase.

Od 21. února spojí svými jednotkami Madrid a Valencii. Ceny jízdenek začnou na sedmi eurech. Cena je výrazně níže než stávající spojení, kde lidé za jízdenku platí většinou nejméně 54 euro. V prodeji budou od 20. ledna. Avlo doplní na trase nabídku dražších vlaků typu AVE. Jezdit bude třikrát denně každým směrem, dva páry spojů zastaví ještě ve městech Cuenca Fernando Zóbel a Requena-Utiel.

Podobně jako na trase Barcelona – Madrid nasadí dopravce na trasu modernizované soupravy Talgo 112. Je v nich o pětinu více sedaček než v původní verzi. Celkem vlak přepraví 438 cestujících.

Cestující mezi Madridem a Valencií se mají dočkat ještě další konkurence, na trasu se chystá francouzské Ouigo a i nová značka Iryo. Jen mezi Barcelonou a Madridem větší konkurence přinesla nejen pád cen jízdenek, ale především větší zájem cestujících o jízdu vlakem.

Zdroj: Doprava