Společnosti Arriva vlaky loni klesl zisk o 30 procent

06.08.2023 12:30

 - Společnost Arriva vlaky vykázala za loňský rok čistý zisk 43,9 milionu korun, meziročně asi o 30 procent méně. Obrat společnosti vzrostl o deset procent na 1,4 miliardy korun. Vyplývá to z účetní závěrky zveřejněné ve Sbírce listin. Arriva vlaky jsou třetím největším osobním dopravcem na železnici v ČR se zhruba pětiprocentním podílem na trhu.

Přestože se dopravci zvýšily oproti loňsku výnosy o necelých 70 milionů na 1,17 miliardy korun, skončil s horším výsledkem hospodaření než loni, zisk mu klesl asi o 18,5 milionu Kč. Výrazně více musela společnost zaplatit například za nákladové úroky, a to 42 milionů korun oproti loňským deseti milionům korun.

Firmě se také zvýšily náklady na spotřebu materiálu a energie o zhruba 80 milionů na 288,5 milionu korun. Mzdové náklady vzrostly o zhruba 11 procent na 274 milionů Kč. Dopravce asi o třetinu zvýšil tržby za prodej výrobků a služeb na 205 milionů korun.

Společnost Arriva vlaky provozovala v roce 2022 na objednávku ministerstva dopravy pět rychlíkových linek, například mezi Pardubicemi a Libercem či Prahou a Českými Budějovicemi. Dále zajišťovala provoz regionálních linek například ve Zlínském a Libereckém kraji nebo v Praze. Na konci června podepsal Jihomoravský kraj s dopravcem Arriva smlouvu na provoz vlaků, ročně dopravci zaplatí 231 milionů Kč.

Podle výroční zprávy Správy železnic měla společnost Arriva vlaky podíl asi 5,16 procenta na objemu osobní železniční dopravy v ČR. Byla tak třetím největším dopravcem po Českých drahách a RegioJetu.

Vlakový dopravce je společně s autobusovou dopravou Arriva ve skupině Arriva Transport, která patří do koncernu Deutsche Bahn.

Zdroj: Doprava