Spolek chce obnovit trať do Polné

03.11.2015 10:02

Polná – V Polné vznikl nový spolek, který se chce zasadit o obnovu tamější lokálky. Jeho cílem je zprovoznit trať mezi Dobronínem a Polnou, a to do příští Mrkvancové pouti. „Chtěli bychom, aby lidé mohli na pouť v září 2016 přijet už historickým vláčkem motoráčkem,“ uvedl předseda Spolku polenské lokálky František Lanc.

            Trať mezi Polnou a Dobronínem vznikla před 111 lety. Již několik roků ale nefunguje. Železniční pražce jsou shnilé a trať zarůstá plevelem. To chce ale dvacet tři členů nově vzniklého spolku změnit. Prozatím mají na programu několik předběžných bodů. „Musíme nejprve zjistit, jaký by byl o spoje na trati zájem. Už jsme s tímto dotazem oslovili několik subjektů,“ uvedl Lanc.

            Dle jeho slov by o obnovu železničního spoje mělo zájem město Polná i obec Dobronín. Červené historické motoráčky, zvané Hurvínek, by totiž mohly pozvednout cestovní ruch v obou místech. „Kromě toho uvažujeme o vytvoření hřiště pro děti v Polné, kde by si mohly například vyzkoušet, jak fungují výhybky a podobně,“ vysvětlil Lanc, jak by se dalo turistické lákadlo ještě zatraktivnit. O zavedení víkendových spojů projevili zájem také polenští církevní představitelé. Lidé by se totiž po železnici snadněji přepravovali na mše do Polné. Z nádraží ke kostelu by je pak mohl vozit speciální autobus.

            Správa železniční dopravní cesty (SŽDC), která trať spravuje, je ale k obnově železnice skeptická. „Trať byla vyřazena z provozu před pěti lety proto, že ani kraj, ani jiný subjekt zde neobjednal dopravu, takže to vnímáme tak, že po ní není poptávka,“ uvedl mluvčí SŽDC Marek Illiaš a dodal, že oprava dva kilometry dlouhé trati by stála téměř 20 milionů korun.

Zdroj:  Jihlavský deník