Správa železnic dokončila přestavbu stanice

12.12.2016 19:26

- Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) v úterý ukončila přestavbu železniční zastávky v pražské Hostivaři. Součástí stavby za více než 1,2 miliardy korun byla výstavba nové výpravní budovy, která nahradila bývalé nádraží, modernizace kolejiště a výstavba podchodu pro příchod cestujících k vlakům. Přestavba zastávky je prvním krokem k rozsáhlé modernizaci trati směrem k pražskému hlavnímu nádraží, uvedla v tiskové zprávě SŽDC.

 

"

 

„Rekonstrukce železniční stanice Praha-Hostivař byla již nezbytná, protože jako jediná na rameni Benešov u Prahy - Praha neměla zajištěný mimoúrovňový přístup na nástupiště," uvedl generální ředitel SŽDC Pavel Surý. Součástí rekonstrukce byla také stavba nových ostrovních nástupišť, na kterých bylo postaveno zastřešení a podél trati vznikly protihlukové zdi.

Vzniknou dvě nové zastávky

 

Na přestavbu hostivařské zastávky podle plánů SŽDC naváže projekt, v jehož rámci bude modernizováno spojení ve směru na hlavní nádraží k vinohradskému tunelu a který počítá například se zrušením málo využívané strašnické zastávky a vznikem dvou nových zastávek Eden a Zahradní Město.

Veřejnou zakázku na modernizaci uvedené trati vypsala SŽDC koncem září s odhadovanou cenou 3,6 miliardy korun. Jde o opětovně vypsané výběrové řízení. Původní tendr SŽDC zrušila s odůvodněním, že správci kolejí nemohli dostatečně posoudit kvalifikační předpoklady všech firem, které o zakázku stály a přihlásily se do soutěže. Za vítěze soutěže výběrová komise v červnu doporučila firmu Chládek a Tintěra s cenou 3,4 miliardy korun.

 

Zdroj: čtk