Správa železnic obnoví sesutou trať u Prackovic

28.02.2020 15:17

Centrální komise ministerstva dopravy, přes kterou musejí projít všechny velké dopravní stavby, schválila záměr projektu na obnovení provozu na trati z Řetenic do Lovosic. Správa železnic tak může zahájit práce na projektové dokumentaci a získání územního rozhodnutí a stavebního povolení.

Část trati mezi Radejčínem a Lovosicemi je poškozena sesuvem, ke kterému došlo v červnu 2013 u Prackovic. Sesuv postihl zhruba 200 metrů trati. Dlouho přitom nebylo vůbec jisté, že k obnově dojde. Centrální komise nejprve záchranu tratě odmítla jako příliš nákladnou. Správa železnic totiž původně předložila projekt, který počítal s náklady kolem 800 milionů, nově je to 463 milionů.

„Investiční akce představuje opravu trati a vybudování nového železničního mostu, který tento úsek překlene. Cílem stavby je obnovení provozu na trati s minimálními investičními náklady,“ uvedla mluvčí SŽ Nela Friebová. Výběrové řízení na zhotovitele má být podle ní vypsáno v roce 2022.

Mimo tuto investici trať čekají na zbylých úsecích také opravné práce, jako je sanace skalních masivů, vyčištění propustků a štěrkového lože, výměna pražců a části kolejnic a celkové zlepšení stavu trati. Krom toho Správa železnic plánuje i zlepšení zabezpečení přejezdů.

Vlaky od sesuvu jezdí pouze z Řetenic do Radejčína, dál je nahrazují autobusy. Na obnovu tratě tlačí především Ústecký kraj, který zásadně nesouhlasí s jejím zrušením. Původní plány ministerstva dopravy trať zrušit označil předloni krajský radní pro dopravu Jaroslav Komínek za „prasárnu“.

Zdroj: Doprava