Správa železnic po čtyřech letech završila rekonstrukci nádražních budov v Berouně

07.05.2024 14:52

Správa železnic dnes slavnostně otevřela zrekonstruovanou odjezdovou halu v Berouně, čímž završila téměř čtyřleté opravy komplexu tří vzájemně propojených budov berounského nádraží. Nádraží tvoří odjezdová hala, administrativní budova a provozní prostory. Rekonstrukcí prošly od léta 2020 všechny, dle původních plánů mělo být hotovo za 24 měsíců.

Práce v Berouně navázaly na předchozí modernizaci kolejí, nástupišť a podchodu. Modernizací prošly prostory pro cestující i zázemí stávajících provozů. Práce zahrnovaly novou fasádu včetně zateplení, výměnu oken a dveří, úpravu povrchů podlah, stěn a stropů a také celkovou opravu střechy. V celém komplexu budov se osadil nový systém chlazení a výměny vzduchu.

Cílem modernizace bylo podle Správy železnic „oživení celého objektu a zvýšení cestovního komfortu“. „V odjezdové hale došlo k větším dispozičním změnám, díky tomu zde přibyly další obchodní jednotky. Výsledkem rekonstrukce je také rozšíření informačního a kamerového systému,“ uvedl generální ředitel SŽ Jiří Svoboda. Práce postupovaly po etapách, část odbavovací haly se po rekonstrukci otevřela cestujícím už na podzim 2022.

Celkové náklady stavby dosahují 391 milionů korun korun (při zahájení stavby uváděla SŽ 288 milionů korun). Zhotovitelem prací byla BAK stavební společnost.

Zdroj: Doprava