Správa železnic potvrdila navýšení slev pro jednotlivé zásilky

23.11.2015 08:51

– Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) potvrdila zvýšení slev pro jednotlivé vozové zásilky, které požadoval státní dopravce ČD Cargo. Nákladním vlakům sestaveným z vozů směřujících do jiných cílových stanic se tak zvýší sleva z poplatků za použití kolejí z 55 procent na 80 vůči takzvaným uceleným vlakům, které kompletně míří do jedné cílové stanice. Potvrdil to mluvčí správy železnic Jakub Ptačinský.

Slevu, která dopravci patřícímu do skupiny Českých drah ušetří zhruba 200 milionů korun, slíbil v polovině září ministr dopravy Dan Ťok. ČD Cargo je prakticky jediným dopravcem vozícím dlouhodobě prodělečné jednotlivé vozové zásilky. Vedení ČD Cargo upozorňovalo, že při stejné ceně za použití trati by se příští rok přesunuly zhruba tři miliardy tun zboží z nákladních vagonů na korby kamionů. Pro dopravce by to znamenalo pokles tržeb o 60 milionů korun a nutnost propouštění.

Snížením poplatků nicméně problém vyřešený není, protože úbytek tržeb bude muset SŽDC pokrýt z vlastních zdrojů a pravděpodobně tak slevy půjdou na vrub modernizace železnic, řekl náměstek generálního ředitele správy železnic Josef Hendrych. Správa přitom z vlastních peněz pokrývá i předchozí dotaci jednotlivých zásilek, která představuje dalších zhruba 400 milionů korun ročně.

Zákon v současné době neumožňuje výpadek tržeb za dopravní cestu hradit z peněz SFDI, odkud jdou finance například na výstavbu a údržbu infrastrukturních staveb. Změna zákona o fondu dopravy se stále projednává v Poslanecké sněmovně, uvedl ředitel fondu Zbyněk Hořelica. Není tak jasné, zda novela zákona začne k začátku příštího roku platit.

ČD Cargo letos kvůli problémům způsobeným ztrátovými jednotlivými vozovými zakázkami plánovalo propustit stovky zaměstnanců. Podle odborářů z Federace strojvůdců mělo jít o 560 zaměstnanců z celkových 7300. Snížením ceny za využití dopravní cesty dopravce od propouštění upustil.

Zdroj:  čtk