Standardní rozchod až do Užhorodu

14.04.2024 15:29

Ukrajinské státní dráhy Ukrzaliznytsia zahájily výstavbu nové železniční trati z Čopu do Užhorodu. V současnosti už sice ve stejném úseku koleje leží, nová trať však bude mít standardní evropský rozchod 1435 mm a umožní tak vlakům ze Slovenska či Maďarska zajíždět až do metropole Zakarpatské oblasti.

Pro Ukrajinu jde o projekt strategického významu. Urychlí rozvoj železniční infrastruktury pro budoucí integraci země do EU. Pokládka prvních pražců se uskutečnila 11. dubna za přítomnosti ukrajinského premiéra Denyse Šmyhala a předsedy představenstva drah Ukrzaliznytsia Jevhena Ljaščenka.

Tento projekt nejen zvýší komfort osobní dopravy a přerozdělí tok cestujících, ale také nám poskytne nové logistické možnosti pro nákladní dopravu a odlehčí hraničním kontrolám,“ zdůraznil Denys Šmyhal. Užhorod se stane prvním ukrajinským regionálním centrem, které je s Evropou spojeno železnicí evropského typu.

Hlavní etapa stavby začne v květnu. Projekt je z 50 procent hrazen grantovým spolufinancováním z fondu EU Connecting Europe Facility (CEF). Celkové náklady jsou 1,3 miliardy hřiven (785 milionů korun). „Stavba potrvá 14 měsíců,“ dodal Ljaščenko.

Zdroj: Doprava