Stavba železnice u Vršovic je ve třetině

30.08.2019 17:36
Stavba železničního koridoru v Praze mezi Hostivaří a Vršovicemi se blíží ke své třetině, v listopadu bude zprovozněna nová část kolejiště a průchod ve vršovické stanici. V příštích dnech pak skončí uzavírka v Průběžné ulici. Práce zatím pokračují podle stanovebního harmonogramu. Při dnešní prezentaci stavby to řekl Ladislav Šabach ze společnosti Metrostav. Práce potrvají do října roku 2021.
První část prací by měla být završena v listopadu, kdy se otevře průchod ze stanice Praha Vršovice k Bartoškově ulici. Nádraží tak bude nově propojeno s náměstím Bratří Synků v Nuslích. Zprovozněno bude i čtvrté a část třetího nástupiště. Práce se následně přesunou na další část stanice. Čtvrté nástupiště bylo do plánů doplněno až dodatečně, správa železnic tak vyhověla požadavkům Prahy.
Stavba pokračuje také v dalších částech, včetně nových zastávek Praha Eden a Praha Zahradní město. Obě zastávky budou mít tři nástupiště. Po dostavbě trati se kapacita koridoru v Praze zdvojnásobí na čtyři kolejiště. Tím by se měla výrazně zvýšit plynulost a rychlost dopravy na tomto úseku.
Zanikne naopak část trati přes Strašnice včetně tamní zastávky. Správa železniční dopravní cesty na ní ve spolupráci s městskou částí Praha 10 plánuje vybudovat drážní promenádu k volnačasovému využití. Šabach také uvedl, že stavaři ponechali na trati rezervu do budoucna pro případnou vysokorychlostní trať.
Stavbu provázejí i dopravní uzavírky. Současné omezení na ulici Průběžná by mělo skončit na konci tohoto týdne. Práce budou dále pokračovat v blízké ulici V Korytech, kde kvůli nim budou krátkodobé uzavírky,a to zejména o víkendech. Průběžná bude uzavřena ještě za dva roky, kdy kvůli rozšíření ulice, jízdních pruhů pro automobily a zahloubení tramvajové tratě bude provoz omezen na dva letní měsíce.
Plánovaný téměř sedmikilometrový koridor bude první tuzemskou čtyřkolejnou tratí. Nový koridor navazuje na již dokončenou přestavbu nádraží Praha-Hostivař. Soutěž na stavbu za 3,5 miliardy korun vyhrálo sdružení firem Metrostav, Swietelsky Rail CZ a SMP CZ. Tři miliardy korun SŽDC získá z evropských fondů.
sip mal.
Zdroj: čtk