Stavitel Jan Perner dal železnici život

09.09.2015 17:10

Je zvláštní připomínat si současně narození i úmrtí významné osobnosti. V případě českého železničního průkopníka Jana Pernera to ale osud zařídil právě tak.

            Je považován za toho, kdo přivedl železnici do Prahy. Přesnější by však bylo říci, že má největší zásluhu na vytyčení a zprovoznění tratě z Prahy na Moravu. Otázka dne zněla, jak nejlépe spojit Vídeň se sídlem českých králů Prahou.

            Zvažovalo se více možností. Nakonec zvítězila varianta mladého, ambiciózního inženýra Pernera, která byla údajně nejdelší. Volil spojení s Olomoucí, protože tam již z Vídně vedla Severní dráha císaře Ferdinanda. Stanovil tak dodnes nejvytíženější trať v České republice.

            Perner byl sice mladý, nikoli však díla neznalý. Ačkoli mu bylo teprve třicet let, měl již zkušenosti se železnicí z Anglie, Belgie i Ruska. Stavba železniční trati byla specifická v tom, že vyžadovala komplexní znalost různých stavebních postupů, protože bylo třeba zároveň stavět mosty, tunely i samotné těleso. V tom všem Perner vynikal.

            Na 250 kilometrů dlouhý úsek z Prahy do Olomouce mu stačily pouhé tři roky, tedy doba, kterou by se dnes sotva podařilo překonat. V srpnu 1845 bylo hotovo.

            Příjezd prvního vlaku očekávaly tisíce Pražanů. Hrála hudba, hřměly dělové výstřely, zvonily zvony. Vlak projel probouranými hradbami a zastavil na dnešní „Masaryčce“, prvním pražském nádraží. I jeho umístění volil Jan Perner. Tehdy stálo ještě na periferii města, byť uvnitř již zmiňovaných hradeb. Ty byly opatřeny branami, takže po kolejích se do města v noci nikdo nedostal. Pomník Pernerova umu je dnes nejstarším provozovaným koncovým nádražím v Evropě.

            Perner jako uznávaná celebrita slavil 7. září 1845 třicáté narozeniny. To mu nebránilo stále dohlížet na své největší dílo. O dva dny později při inspekční cestě u choceňského tunelu zavadil hlavou o označník. Zranění zprvu nevypadalo vážně, druhý den však v Pardubicích zemřel. Vděční Pražané na jeho pohřeb vypravili zvláštní vlak.

Zdroj: E15