Středočeský kraj a stát dají na vlakovou dopravu 1,6 mld.Kč

04.01.2016 16:28

- Středočeský kraj spolu se státem v příštím roce vynaloží na zajištění osobní vlakové dopravy v regionu 1,6 miliardy korun. To proti letošnímu roku představuje mírný nárůst o 39 milionů Kč. O rozsahu objednané drážní dopravy dnes jednali krajští radní, řekla ČTK mluvčí hejtmanství Nicole Mertinová.

 

Kraj ze svého rozpočtu uvolní na úhradu prokazatelné ztráty v železniční osobní dopravě 1,14 miliardy korun, dalších téměř 498 milionů získá formou účelové dotace od ministerstva dopravy. Její výše vychází z memoranda o zajištění stabilního financování dopravní obslužnosti. V roce 2016 by měla být o 0,4 procenta vyšší než letos. "Rozsah objednaného dopravního výkonu představuje v našem kraji více než 14,6 miliardy vlakových kilometrů s celkovou úhradou prokazatelné ztráty 1,6 miliardy korun," shrnul hejtman Miloš Petera (ČSSD).

 

Na některých tratích budou v příštím roce posíleny spoje, případně zdvojeny soupravy v ranní a odpolední špičce. Například mezi Prahou a Českým Brodem se nově zavádějí v dopravní špičce patnáctiminutové intervaly. Zvyšuje se i provoz na trati Praha-Nymburk-Kolín nebo na tratích Praha-Radotín-Řevnice. Vlaky by se s novým jízdním řádem měly vrátit na trať Mělník-Mšeno, která byla zhruba rok a čtvrt uzavřena kvůli rekonstrukci. Obnoven bude i pravidelný provoz na trati Středokluky-Hostivice, která bude sloužit především pro zaměstnance firmy Amazon.

 

Zdroj: ČTK