Středočeský kraj chce prodloužit tramvajové tratě

11.08.2016 09:16

Postavit tramvajovou trať a zastávky až do Jesenice, Vestce a Dolních Břežan, taková je vize Středočeského kraje, který tím chce zlepšit dostupnost Prahy pro obyvatele žijící na jih od hlavního města. Vedení kraje proto požádalo ministerstvo dopravy o dotaci ze Státního fondu dopravní infrastruktury, aby se celkem 4,6 kilometru dráhy mohlo vybudovat.

„Ukázalo se, že dnes už je stávající autobusová doprava do těchto míst nedostačující, a jako nejlepší varianta, jež do budoucna může efektivně uspokojit poptávku po integrované veřejné dopravě v této lokalitě, se jeví právě vybudování nové tramvajové trati od plánované stanice metra D depo Písnice přes Vestec do Jesenice u Prahy,“ vysvětlil hejtman Miloš Petera (ČSSD).

Stavba tramvajové trati by podle záměru měla být rozdělena na dva úseky. První je mezi Písnicí a Vestcem a měří 1,5 kilometru, druhý od Vestce do Jesenice v délce 3,1 kilometru.

Vedení Jesenice potvrdilo, že koridor na výstavbu trati už má začleněn do svého územního plánu. „Pro nás je postup k výstavbě trati výborná zpráva. Jakékoli řešení dopravy mimo zdejší frekventované silniční tahy je jedině dobré a pomůže nám,“ řekl Právu místostarosta Jesenice Radek Zápotocký (ODS).

Dohromady by tramvajová trať měla vyjít na 2,58 miliardy korun, což je suma převyšující možnosti kraje, proto hejtmanství žádá o peníze ze státní kasy. SFDI by se měl jednak podílet finančně na samotné stavbě, ale také by se jím měla zastřešit projektová příprava.

Pro výstavbu je podstatné, že v dané lokalitě je rezervován územní koridor pro vedení kolejové dopravy a stavba bude v souladu s územními plány dotčených obcí i Zásadami územního rozvoje Středočeského kraje, což by mělo zmenšit komplikace při realizaci stavby.

Záměr už je navíc podle hejtmana také projednán se zástupci pražského magistrátu i pražským dopravním podnikem. Přesto se musí počítat s komplikacemi a hlavně s velkými výdaji na výkupy pozemků.

„V územním plánu je trasa zapracovaná, vlastníci pozemků o tom vědí, ale samozřejmě nás čekají výkupy pozemků a další přípravy. S tím by se mělo počítat v těch dvou miliardách korun,“ dodal místostarosta Zápotocký.

 

Zdroj: Právo