Středočeský kraj letos zaplatí za železniční dopravu 1,1 mld. Kč

02.02.2015 08:57

- Středočeský kraj letos zaplatí za železniční osobní dopravu 1,1 miliardy korun, což je asi o 30 milionů korun více než loni. Navýšení je způsobeno například zkrácením intervalů jízdního řádu na některých tratích, zavedením nového provozu na trati mezi Hostivicí a Rudnou nebo novými zastávkami. ČTK o tom dnes informovala mluvčí Středočeského kraje Nicole Mertinová. Dalších téměř 496 milionů korun na železniční osobní dopravu ve středních Čechách uhradí stát.

 

Středočeský hejtman Miloš Petera (ČSSD) dnes s místopředsedou představenstva Českých drah (ČD) Ludvíkem Urbanem podepsal dodatek ke smlouvě o rozsahu regionální železniční osobní dopravy pro letošní rok. Ten je uzavírán každoročně v rámci desetileté smlouvy s platností do konce roku 2019. "Pro rok 2015 zní objednávka na železniční přepravu osob na 14,344 milionu vlakových kilometrů. Celková předpokládaná výše prokazatelné ztráty z provozu bude zhruba 1,6 miliardy Kč, kde se Středočeský kraj podílí částkou 1,1 miliardy Kč a zbylých téměř 496 milionů Kč uhradí stát na základě Memoranda o spolupráci mezi Středočeským krajem a státem na zajištění stabilního financování železniční osobní dopravy," uvedla Mertinová.

 

Podle ní se letos například zkrátily intervaly jízdních řádů u vlaků mezi Prahou, Lysou nad Labem a Milovicemi o víkendech a svátcích a posílily se odpolední špičky mezi Prahou a Čelákovicemi v pracovní dny. "Do nového jízdního řádu se také promítlo šest nových železničních zastávek - Rudná u Prahy zastávka, Chýně, Chýně-Jih, Jinočany, Hostivice-U hřbitova a Hostivice-Sadová, na jejichž vybudování se kraj podílel," doplnila Mertinová.

Zdroj: čtk