SŽDC opraví za 52 milionů výpravní budovu ve Strakonicích

31.10.2019 17:57

- Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) začala dnes opravovat a modernizovat výpravní budovu ve Strakonicích. Opravené budou střecha, fasáda, vznikne i nová odbavovací hala. Práce potrvají zhruba devět měsíců, náklady budou 52 milionů korun. Výpravní budova bude při rekonstrukci zavřená, provizorní pokladny a WC budou před nádražím. ČTK to dnes řekli zástupci SŽDC.
Dělníci opraví krov, vymění střešní krytinu, stropní konstrukce dvou pater. Zrekonstruované a zateplené fasádě zůstane její historizující podoba. Vznikne bezbariérová odbavovací hala, nové budou prodejní prostory s občerstvením, pokladny a sociální zázemí s bezbariérovými toaletami.
"Před několika lety jsme dělali rekonstrukci celé stanice. Zůstal nám jeden velký dluh, výpravní budova, ten teď začínáme splácet. Zvýší se tak kvalita veřejné dopravy ve Strakonicích," řekl náměstek ředitele Stavební správy západ SŽDC Petr Kolář. Jak řekl ČTK, rekonstrukce před několika lety stála zhruba 700 milionů Kč, zahrnula nová nástupiště i podchod.
Výpravní budova bude při opravě zavřená. k vlakům se bude chodit z levé strany nádraží. Nový bude i informační systém, kde se cestující dozví odjezdy a příjezdy vlaků, ale i autobusů v sousedním dopravním terminálu. Do autobusového terminálu se lidé dostanou novými třetími dveřmi z boku výpravní budovy, které povedou přímo do prostoru autobusového nádraží.
Po devíti měsících prací nastane půlroční zkušební provoz, pak SŽDC budovu zkolauduje. "Hlavní přínos je, že když sem přijede i obyvatel jiného města, tak to bude nový, pěkný kus města. Je to vstup do města, tudíž cestující nebude mít tak hrozný pocit při vystoupení z budovy, naopak ho město přivítá přívětivě," řekl ČTK místostarosta Josef Štrébl (Volba pro město). Ve Strakonicích žije asi 24.000 lidí.
V prosinci 2018 otevřela firma ČSAD STTRANS vedle vlakového nádraží nový autobusový terminál s krytými nástupišti a desítkami parkovacích míst pro cestující. Stavba trvala rok a stála 55,1 milionu korun, firma na ni čerpala dotaci 40 milionů z EU.
SŽDC se v ČR stará o 10.000 kilometrů tratí, 7000 mostů a 2500 nádraží a zastávek. V roce 2020 zahájí i modernizaci českobudějovického nádraží za půl miliardy korun.
Zdroj: čtk