SŽDC vyzvala kolektiv Kliniky k okamžitému vyklizení budovy

15.12.2016 09:23

- Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) vyzvala Autonomní sociální centrum Klinika k vyklizení budovy na pražském Žižkově. Ve středu to potvrdil mluvčí SŽDC Jakub Ptačinský. Podle kolektivu Kliniky se na dveřích opakovaně objevil papír s výzvou, v němž nový vlastník, SŽDC, hrozí vysokými sankcemi. Na čtvrtek proto lidé z Kliniky svolali tiskovou konferenci, kde chtějí představit další postup.

 

"

 

Budovu několik let spravoval Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM), před měsícem ji převedl na SŽDC. Správa železnic do něj chce po opravě přesunout zaměsnance Správy železniční geodézie.

 

O nevyužívanou budovu už mělo zájem několik státních institucí, zatím z převodu vždy sešlo. Původně v ní měla sídlit Generální inspekce bezpečnostních sborů, letos na jaře o ni požádal Úřad práce. Jemu nadřízené ministerstvo práce a sociálních věcí ale zájem poté odvolalo.

Policie vyklidila Kliniku několikrát

 

Budovu chtěl získat i pražský magistrát, město ale na rozdíl od státních institucí nemůže požádat Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, který budovu donedávna spravoval, o bezplatný převod majetku. Aktivisté spekulují o tom, že převod na správu železnic měl hlavně zabránit Praze budovu získat.

 

Aktivisté prázdnou budovu v majetku státu obsadili v prosinci 2014. Policie ji několikrát vyklidila, poté jim ji majetkový úřad na rok zapůjčil a aktivisté v ní provozovali sociální centrum. Pořádali přednášky, koncerty a jazykové kurzy, budovu také svépomocí opravovali.

Aktivisté dostali pokutu.

Zdroj: čtk