SŽDC zlevní tratě, které nechce

09.06.2015 09:43

– Za sníženou cenu nabídne Správa železniční dopravní cesty pět regionálních drah, kterých se chce zbavit. Původně chtěla od případného kupce za každou z nich desítky milionů korun, nikdo však neměl zájem. Nyní je nabídne za jednotky milionů. O některé nevyužívané tratě mají dlouhodobě zájem obce, ale chtěly by je získat zdarma, resp. za symbolicku cenu.

 

SŽDC se netají záměrem postupně rozprodat 21 železničních tratí, kde nejezdí vlaky – a často by ani nemohly, například kvůli zaasfaltovaným přejezdům. V prvním balíku původně nabízela pět drah, nyní ale jejich počet sníží na tři. Původní nabídky odpovídaly vyhlášce, například za 22kilometrovou trať Dolní Bousov – Kopidlno chtěla SŽDC 98 milionů korun. Nyní cenu výrazně sníží, za lokálku, která je bez dopravy od roku 2010, správě postačí 1,4 milionu korun.

 

Dvě tratě, které původně SŽDC také chtěla prodat, nyní stáhla. U úseků Čejč–Uhřice na Hodonínsku a Čelákovice–Mochov ve středních Čechách se podle mluvčího správy Marka Illiaše vyskytly problémy s prokazováním vlastnictví pozemků pod nimi.

 

Řada obcí má o opuštěné lokálky, které jimi procházejí, zájem. Chtějí z nich vytvořit turistické atrakce, například mezi Klobuky u Brna a Terezínem u Čejče by podle představ terezínské radnice mohla jezdit koněspřežná železnice. Desítky milionů v prvním kole si ale obce dovolit nemohly. Od počátku od SŽDC požadovaly bezúplatný převod, to však státní organizace odmítla s odkazem na zákony. Zdarma přitom tratě nenabídne ani v případě, že nebude zájem o prodej za jednotlivé miliony. Nejprve přijde na řadu snížení nabídky o polovinu, až poté může následovat nabídka obcím či krajům.

 

Radnice v minulosti dávaly najevo obavy, aby lokálky neskoupili spekulanti. V prvním kole se tak nestalo, v cestě za rychlým rozebráním infrastruktury a rozprodáním pozemků navíc stojí kupcům v cestě podmínka, kterou si SŽDC klade – alespoň pět let se musí nový vlastník o odkoupené dráhy starat.

Zdroj: Doprava