SŽDC zmodernizuje zabezpečení na trati Újezdec - Vlárský průsmyk

29.09.2014 13:08

- Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) dnes zahájila modernizaci zabezpečovacího zařízení na trati Újezdec u Luhačovic - Vlárský průsmyk. Cílem je vybudovat na této důležité regionální spojnici dálkově ovládaný řídicí systém, řekl ČTK mluvčí SŽDC Marek Illiaš. Investice si vyžádá téměř 300 milionů korun, asi 188 milionů přijde z evropských fondů. Stavba by měla být dokončena v lednu 2016.

Nový systém umožní dálkově ovládat zabezpečovací zařízení v několika železničních stanicích současně. Řídicími centry se stanou železniční stanice Bojkovice a Bylnice, z nichž budou ovládány další dvě stanice. Bude také možné dálkově prověřovat funkčnost součástí systému.

 

Modernizovaný úsek je součástí takzvané Vlárské dráhy, která už je v provozu zhruba 130 let. "V době bývalého Československa byla hojně využívaná i rychlíky a spěšnými vlaky, dnes převažují vlaky regionálního významu. Instalace dálkového ovládání a další modernizace zlepší operativní řízení, zvýší bezpečnost trati a sníží její provozní náklady," poznamenal generální ředitel SŽDC Pavel Surý. Bez automatizace by podle Illiaše musel na výhybky, stavědla a průjezdnost trati dohlížet vyčleněný pracovník.

Součástí stavby je instalace nového vnitřního sdělovacího zařízení a kamerového systému. Stavbaři dále zrekonstruují železniční svršek a částečně i železniční spodek ve stanici Bohuslavice nad Vláří. Ostatní stanice na trati budou upraveny kvůli změně technologie. Opraveny budou i mosty ve stanici Bylnice.

Zdroj: čtk