Tramvaje mezi Liberec a Jablonec se vrátí do konce roku

16.08.2023 13:13

Práce na jednom z úseků se kvůli nevyřešené přeložce elektřiny prakticky zastavily.

Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ) znovu posunul plánovaný termín dokončení modernizace tramvajové trati mezi oběma městy. Podle jarních plánů mělo být hotovo do konce září, ale termín se posunul až na konec roku. Důvodem jsou problémy s přeložkami energetických sítí, které dopravní podnik nemůže ovlivnit.

Nový termín dokončení potvrdil provozně-technický ředitel Ludvík Lavička. „Energetikům se podařilo vypořádat všechna povolení pro přeložky sítí, které byly potřeba. Pracujeme nyní na novém harmonogramu stavby, ale věřím, že termín do konce roku je již reálný a nic ho neohrozí,“ řekl Lavička.

Problémy s přeložkami se týkají tří míst: jednoho u Kyselky a dvou v Proseči nad Nisou v úseku Proseč, škola – Proseč, výhybna. V tomto úseku se práce téměř zastavily, protože se čekalo na budování přeložek. „Udělali jsme spousty změn v projektu, ale bez těchto přeložek nešlo dál pokračovat,“ vysvětlil Lavička.

Tramvaje v úseku z Vratislavic do Jablonce nad Nisou nejezdí od července 2021. Stavba je rozdělena na několik úseků, staví se v podstatně nová trať. Na trase je celkem 128 různých stavebních objektů. Akce vyjde v součtu na více než 600 milionů. Po dokončení bude síť  tramvají v Liberci a Jablonci kompletně na 1435 mm.

Zdroj: Doprava