Trať do Hanušovic čeká rozsáhlá oprava za miliardu

07.11.2013 20:30

– Opravená nádraží a zastávky, rekonstruované koleje, které umožní pohodlnější jízdu a hlavně vyšší rychlost a tím pádem i kratší dobu strávenou ve vlaku. Tak by už za dva roky mohlo vypadat cestování po železniční trati spojující Šumperk s Hanušovicemi. Státní organizace Správa železniční dopravní cesty, která zajišťuje provozování železničních tratí v České republice, připravuje velký projekt na modernizaci více než dvacet kilometrů dlouhého úseku mezi stanicemi Bludov a Hanušovice.

Opravovat se bude i takzvaná bludovská spojka, která umožňuje průjezd přímých vlaků z Hanušovic do Zábřehu bez zajíždění do Bludova. Naopak se rekonstrukce netýká samotné stanice Hanušovice a také úseku Bludov – Šumperk, který prošel modernizací už před čtyřmi lety spolu s tratí do Zábřehu.

V rámci stavby se budou opravovat koleje i jejich podloží. "Bude provedena rovněž rekonstrukce nástupišť v zastávkách a železničních stanicích, rekonstruovat se budou i železniční přejezdy včetně jejich nového zabezpečení a opravovat se budou mosty a propustky. V nezbytném rozsahu se také opraví osvětlení stanic a zastávek," popsal rozsah prací mluvčí Správy železniční dopravní cesty Pavel Tesař.

Opravy a modernizace se týkají zastávek Bludov lázně, Bohutín, Bartoňov, Komňátka, Raškov a Hanušovice­ ­Holba a stanic Ruda nad Moravou a Bohdíkov.

Zdroj: Šumperský a Jesenický deník