Trať ze Střekova je rychlejší

21.01.2017 20:50

Cesta vlakem z Ústí do Děčína podél pravého břehu Labe je po úpravách bezpečnější než dosud, přitom vlaky tu teď mohou jezdit rychleji. Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) vyměnila starý železniční svršek a zabezpečovací zařízení, původní hradla nahradila automatickými.

Na trase z ústeckého Střekova na nádraží Děčín-východ dosud byla nejstarší přejezdová zabezpečovací zařízení v regionu. Protože zbyly peníze z evropských fondů, podařilo se modernizaci trati zařadit do plánu SŽDC. Náklady činily 430 milionů korun bez DPH, příspěvek Evropské unie byl 277 milionů.

„Nový svršek umožňuje zvýšit traťovou rychlost zhruba o deset kilometrů za hodinu. Použitím nové technologie se zároveň snížila hlučnost trati,“ přibližuje Martin Kašpar z oblastního ředitelství SŽDC v Ústí nad Labem.

A oprava také zvýšila pohodlí cestujících z obcí Svádov a Těchlovice, kde se zastávky přesunuly blíž obytné zástavbě.

Rekonstrukce přinesla omezení cestujícím i řidičům, neboť trať sousedí se silnicí na Děčín. Podobná opatření se budou časem opakovat, na hlavní investici na této trase totiž SŽDC teprve čeká. „Modernizovat se bude trakční vedení, které je ze začátku 60. let. Teď se pracuje na projektech, práce by mohly začít zhruba za pět let,“ uvedl Kašpar.

Příští rok cestující žádné velké výluky na tratích v kraji nečekají. SŽDC bude pouze dokončovat přípravu elektrifikace úseků Kadaň – Prunéřov a Most – Litvínov.

 

Zdroj: čtk